Atrakcje turystyczne w Austrii

Przez wieki Habsburgowie kierowali ogromne bogactwo do sztuk pięknych i muzyki, zbierając pałace, tak jak inni robią znaczki. Dziś w Austrii nadal odczuwasz ich pogłosy kulturowe – czy to oglądając ogiery Lipizzaner prance w Hiszpańskiej Szkole Jeździeckiej, czy przechodząc przez Hofburg do dzieł sztuki Rubensa w Muzeum Kunsthistorisches, czy też Klimt and Schiele w MuseumsQuartier. Twórczość klasycznych gwiazd popu, takich jak Mozart, Strauss, Mahler, Haydn i Schubert echo, tak głośno jak zawsze w wystawnie pozłacanych salach koncertowych, a także festiwale muzyczne, takie jak Salzburg Festival i Bregenzer Festspiele, wystawiane są przeciwko wznoszącym się nad jeziorem.

Rzeka Deep, Mountain High

Podróż jest naprawdę celem podróży w Austrii. Być może twoja będzie meandrująca przez głęboko wyrzeźbione doliny, na torach kolejowych, które rozpakowują Alpy, by nieprawdopodobnie kontemplować wzdłuż czystych zboczy górskich, obok lodowców i przez zalane kwiatami łąki. Istnieje jednak szansa, że takie liryczne krajobrazy spowodują, że będziesz musiał wskoczyć na siodełko rowerowe lub wskoczyć w buty turystyczne, aby dotrzeć do tych kusząco pozaziemskich zakątków kraju. Zimą stoki są pełne narciarzy i snowboardzistów, a lato przywołuje białych flisaków i kanionerów do lodowcowych rzek i jezior, które błyszczą jak kamienie szlachetne.

Barokowy i nie tylko.

Austria może wyczarować wizje barokowych kościołów weselno-pielęgnacyjnych, pałacowej siedziby Habsburgów jak Schloss Schönbrunn i gotyckich koronnych chwał jak Stephansdom. Ale kraj jest czymś więcej niż tylko sumą pałaców. W miastach unosi się świeży powiew architektonicznego powietrza, przynosząc ze sobą szczęśliwe małżeństwo współczesności i historii. Niektóre z najbardziej przyciągających wzrok ikon są faktycznie ikonami nowoczesnymi: Viennaâs MuseumsQuartier w odnowionych stajniach imperialnych, gigantyczny Rubikâs Cube, czyli Ars Electronica w Linzu i gotowy do pracy Kunsthaus Graz.

Żywność

Kuchnia austriacka to coś więcej niż sznycle i pierogi w rozmiarze buta, cięższe niż piłki do kręgli. Kraj ten dokonał ostatnio przeskoku kulinarnego, pozostając jednocześnie wierny swojemu etosowi ostrożnego, lokalnego zaopatrzenia. Wegańskie, organiczne, zepsute, powolne jedzenie. Niezależnie od tego, czy jesteś na rynku rolnym, delikatesy w stylu retro, nowe, chłodne miejsce na brunch, czy restauracja z gwiazdką Michelin. Szparagi wiosną, morele latem, grzyby, dziczyzna i nowe wino jesienią – austriackie jedzenie zgrywa się z porami roku i smakiem lokalnej nartury.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *